Om goed te kunnen rijpen, heeft vlees een behoorlijke dooradering en vet nodig. Bij heel mager vlees komt het rijpingsproces niet op gang. In de kast mag het vlees niet tegen elkaar aanhangen of liggen en vlees wordt altijd op de botten neergelegd.
Tijdens het rijpen, verdwijnt zo’n 20 procent van het vocht. De buitenkant droogt volledig in en vormt een dikke zwarte korst.
Super mals
Na een dag of zes begint het eigenlijke dry age-proces. De enzymen en aminozuren in het vlees gaan samen met vet en melkzuur in gevecht, met als resultaat een super mals rood stuk rundvlees.
Doorgaans duurt dit proces circa 21 dagen. Omdat elk vlees zijn eigen rijpingstempo kent, moet het regelmatig worden geïnspecteerd. Is het rijpingsproces klaar, dan is het vlees klaar voor gebruik.
Wanneer is dry agen klaar?
Je kunt zien en voelen wanneer het vlees uitgerijpt is. Ontstaan er gaten tussen vlees en vet, dan is het vlees klaar. Datzelfde geldt als de kleur van de korst flets of witachtig wordt.
Voordat je het vlees kunt portioneren en bereiden, moet de zwarte korst van dry aged vlees volledig worden verwijderd. Maar dit is beslist geen afval.
Het mag dan zwart zijn, het is ook vol van smaak en prima geschikt voor hamburgers of soepvlees.